Dorte Palle, CCO på Rakkerpak Productions
1. 10-20-30
Konceptet er at vært Signe Muusman spørger: Hvilken musik havde størst betydning for dig, da du var 10, 20 og 30 år gammel? Tag med på en rejse gennem musikalske milepæle, når Signe dykker ned i afgørende øjeblikke i kendte musikere og danskeres liv med musikken.
“Jeg har altid godt kunne lide Signes ligefremme, jyske og gæve værtsstil”
Jeg var især glad for afsnittet med Anders Breinholt, hvor man hører, hvorfor han sendte kassettebånd fyldt med kærlighed og sukkersøde popballader over Atlanten, og hvorfor ‘Coldplay-låsen’ har en særlig betydning for Anders Breinholt. Og så har jeg bare altid godt kunne lide Signes ligefremme jyske, gæve værtsstil.
2. WeCanDoHardThings
‘We Can Do Hard Things’ er en rejse ind i andres livsverdener og problemer
Nogle gange kan den vildeste rejse være ind i andre menneskers liv og problemer, og sådan en rejse kan du komme på i podcasten ‘We Can Do Hard Things’.
Amerikanske talks er bare mums! Der er noget ved sproget, der får alting til at lyde bedre. Mere højstemt, autentisk, dybt, morsomt. Når Glennon taler om “my recovery journey” lyder det bare så cool, at man MÅ følge med. I denne ærlige og hudløse podcast åbnes der op for andre menneskers liv og indre tanker og følelser, så man får kendskab til folk, der kæmper med at tackle helt andre problemstillinger, end man er vant til at lytte til.
3. Jeg Skammer mig
Jeg var virkelig glad for Helle Vincentz selvbiografiske roman ‘Jorden under mig’, og jeg blev derfor begejstret, da jeg så, at hun har lavet en podcast om samme emne til DR. ‘Jeg skammer mig’ er en super fin fortælling i fire afsnit.
En vej ud af skammen og ind i lyset
Den fortæller samme historie som bogen – om Helles opvækst i fattigdom og druk med konkurs og selvmord i kølvandet. Men i podcasten udnyttes alle de radiofoniske virkemidler, hvor Helle tager tilbage til “the crime scene”, bruger arkivklip med historiske nedslag og interviewer eksperter og kilder med lignende fortællinger. Det er en fortælling om, hvordan man kommer ud af skammen og hen mod lysere tider. Kæmpe lytteranbefaling!
4. Den hvide væg
Jeg har tidligere anbefalet Anders Matthesens podcast ‘Den Hvide Væg’, men siden da er han fortsat med troligt og regelmæssigt at udkomme hver måned – og hans podcast står nu som det mest helstøbte værk, jeg har hørt.
“Podcasten er den vildeste legeplads, hvor Matthessen boltrer sig i alle tænkelige lydgenrer”
I oktoberafsnittet forsøgte han sig med daglige lyddagbogsoptagelser.
I novemberafsnittet forsøgte han sig med at skrive manus – fremfor improvisation. I et afsnit forsøger han at komme igennem uden redigering. Andre er gennemmonterede med masser af lydklip.
De der meta-lag skal man måske være lydnørd for at elske. Men jeg er så benovet over, hvordan hans lyd-legesyge skinner igennem. Lynende intelligent – og vanvittig morsomt.
5. The Langley Files: A CIA Podcast
Kan man lave en podcast, når ens fornemmeste formål er ikke at afsløre noget som helst?
Missionen med The Langley Files: A CIA Podcast er at oplyse om efterretningsarbejdet til den brede offentlighed, dele indsigt i agenturets kernemission og fortælle nogle interessante historier undervejs. Og CIA lover at “dele, hvad vi kan”.
CIA-direktør Bill Burns er gæst i første afsnit af podcasten og fortæller:
“Vi opererer normalt i skyggerne. Ude af syne og ude af sind. Men i vores demokrati, hvor tillid til institutioner er så mangelfuld, er det vigtigt at forsøge at forklare os selv bedst muligt og at afmystificere en lille smule af det, vi gør.”
Podcasten er fortalt stramt, præcist og professionelt. Det er ikke de store afsløringer, men det hele er så højstemt og hemmelighedsfuldt, så det alligevel bliver super spændende at lytte til.