Få styr på lyden! Her får du her nogle bud på grundlæggende indspilningsudstyr til overkommelige priser. Podcastoceanet vokser sig dagligt større og større. Men ingen gider bruge energi på at høre på dårlige optagelser, hvor man skal sidde og abstrahere fra baggrundsstøj og koncentrere sig om at høre hvad, der bliver sagt – især ikke når man bare kan springe videre til den næste podcast på den voksende liste. Vil du i gang med at lave podcasts, er det derfor vigtigt at du, udover at have spændende indhold, har styr på lyden.
I 2020 er det heldigvis relativt billigt at producere god lyd – men mængden af udstyr på markedet kan få det til at virke overvældende at komme i gang. Noget er voldsomt dyrt, andet er noget billigt skrammel, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvor man skal man begynde.
For overskuelighedens skyld, er artiklen delt op i 3 afsnit: Recordere, mikrofoner og hovedtelefoner.
Recordere / Audio Interfaces
Du skal selvfølgelig have noget lyd ind i din computer, og til det skal du bruge en mikrofon og/eller en recorder.
Et godt bud på en recorder til en overkommelig pris er Zoom H5, som kan bestilles hjem online for mellem ~1500 og 1800 kr. Den har et sæt indbyggede kondensator-mikrofoner, så med den i hånden er du klar til at gå i gang – både i felten, og derhjemme.
Overvej at tilkøbe et større SD kort end det medfølgende, og en vindhætte, som er essentiel at have, hvis du skal optage udendørs. Yderligere har H5’eren to XLR-indgange til mikrofoner, så hvis du har behov for at udvide dit mikrofonarsenal, er der mulighed for dette.
Den billige
I den billigere ende har vi Zoom h1n recorderen til bare 600 kr, men på bekostning af at lydkvaliteten er lidt dårligere plus, at der er hverken er mulighed for tilslutning af eksterne mikrofoner eller audio interface. Har du ikke disse behov, er h1n recorderen et godt bud.
Har du ikke behov for mobilitet og feltoptagelser, kan du alternativt overveje at købe et audio interface såsom Focusrite Scarlett Solo (fås til lidt over 800 kr) hvortil der skal tilkøbes mikrofon.
I sidste ende kan du også anskaffe dig en USB mikrofon, der kan tilsluttes din computer direkte (mere om dette i følgende afsnit).
Mikrofoner
Som podcaster er der to mikrofontyper, der grundlæggende er rart at kende til. Nemlig kondensator mikrofoner og dynamiske mikrofoner. Disse to mikrofontyper opfører sig meget forskelligt grundet deres konstruktion:
Kondensator-mikrofoner, såsom dem der er indbygget i en Zoom h5n recorder, er typisk meget følsomme. Det vil sige, at de er rigtig gode til at optage detaljeret, men grundet følsomheden kan de opfange rigtig meget uønsket støj – dette kunne eksempelvis være støj fra gaden, køleskabsbrummen eller snakken/rumsteren fra naboer. Grundet følsomheden opfanger de også refleksioner af din stemme fra væggene omkring dig, hvorfor det nemt kan lyde som om, at du sidder i en kasse og taler.
Den typiske kondensator-mikrofon egner sig derfor bedst til lydisolerede rum såsom et lydstudie eller udendørs, hvor man typisk netop gerne vil fange lyden af verden omkring én – plus at der jo heller ingen rum-refleksioner er udendørs. Har du ikke andre mikrofoner end en kondensator, kan du prøve at optage under en dyne, eller i et tøjskab, hvor refleksionerne bliver dæmpede.
Dynamiske mikrofoner er ikke så følsomme, men dette er i dette tilfælde netop deres fordel – de egner sig rigtig godt til speak, især i rum / på steder hvor der kan være baggrundsstøj. De opfanger derfor heller ikke så mange refleksioner fra rummet omkring dig.
Så medmindre man har et lydisoleret lydstudie eller -boks hvor kondensator mikrofoner egner sig, er det klart anbefalet at anskaffe sig en dynamisk mikrofon.
Dynamiske mikrofoner – hvad skal jeg vælge?
Her er et bud på nogle udmærkede dynamiske mikrofoner:
Samson Q2U ~ 600 kr
Audio-Technica AT829 W ~ 500 kr
Den klassiske clip-on knaphulsmikrofon. Det er godt nok en kondensator-mikrofon, men den er retningsbestemt (cardioid mønster) således at den opfanger det, mikrofonen peger på, og er derfor rigtig god, hvis man får den placeret rigtigt.
Fordelen er, at den ingenting fylder og er nem at have med på farten. En alternativ, dyrere model er Røde Lavalier ~ 1400 kr. XLR-stik.
Røde Podmic ~ 900 kr
Speak-mikrofon, som er lavet til podcastere. Har indbygget popfilter, så du ikke skal bekymre dig om, at du kommer til at puste ‘p’ lyde i den. XLR. Stik.
Røde Reporter ~ 1000 kr
Er du ofte i felten for at lave reportager/interviews, er dette en fantastisk mikrofon. Har indbygget vindhætte, så du ikke skal bekymre dig om at dine udendørs optagelser bliver ødelagt af blæsten. Kan sagtens påmonteres et stativ og bruges til speak i hjemmestudiet. XLR-stik.
Der findes et hav af mikrofontyper, som er gode til forskellige formål. Hvis du har en recorder eller et lydkort, eller har tænkt dig at investere i én af delene, kan det klart anbefales, ikke at købe mikrofoner, der kun har USB udgange – køb i stedet dem med de såkaldte XLR-audio stik. Det er standardstik i lydbranchen, og således kan de tilsluttes recordere, lydkort osv, hvilket kan være praktisk på sigt, hvis du får behov for at udvide arsenalet.
Til dig der kun optager i studie
Hvis du ved, at du aldrig vil få behov for at komme ud i felten, kan du netop overveje at anskaffe dig en USB-mikrofon. Fordelen er som nævnt, at den kan tilsluttes computeren direkte via USB – og dermed behøver du ikke en recorder eller et audio interface for at få lyden ind i computeren. Ulempen er her, at du bliver afhængig af en computer – du skal sidde i nærheden af en computer, der kan larme eksempelvis gennem blæserne. Du kan ikke sætte USB-mikrofonen til en recorder eller lignende, dvs feltarbejde / reportage er ikke en mulighed her – medmindre du tager din computer med dig, selvfølgelig.
Mobilen kan bruges, meeen
Et sidste alternativ er, at du kan købe en mikrofon til din telefon, så din telefon bliver forvandlet til en recorder. Vil du have noget i god kvalitet , som eksempelvis Røde i X-Y, kommer du op på omkring 1300 kr, og derfor kan det lige så godt betale sig at investere i en recorder såsom Zoom h5n, der som sagt ligger på omkring 1500 kr. Yderligere går stikkene på telefonen nemt i stykker (ligesom telefonerne selv er skrøbelige generelt) – Zoom-recorderne er solidt bygget til netop at tage med på farten, de er beskyttede mod regn og stød, hvorfor disse klart anbefales.
Ved køb af mikrofoner, overvej altid et tilkøb af vindhætte til udendørs optagelser, og/eller et popfilter til indendørsstudiet, der hjælper med at dæmpe evt. ‘p’-pustelyde fra dit speak.
Hovedtelefoner
Superlux HD-681 ~ 150 kr.
I den helt billige ende har vi Superlux HD-681, der fås til den lave pris af 150 kr. De lyder overraskende godt til prisen, men har den ulempe at de er lidt klodsede og ret nemt går i stykker. Derfor kan de ikke anbefales, hvis du er meget på farten – skal du kun bruge dem derhjemme, og passer du godt på dem, er dette et godt bud på et par begynderhovedtelefoner.
ATHM40X ~ 600-700 kr.
Sammenklappelige og nemme at have med på farten.
De har også en storebror model, ATHM50X (til omkring 1000 kr.) som anbefales hvis du har råd til at smide lidt ekstra.
Beyerdynamic DT-770 PRO (32 Ohms) ~ 900 kr
DT serien fra Beyerdynamic er nærmest standard og kendt af mange indenfor lydbranchen.
Når du køber et par studiebøffer, er det værd at være obs på impedansen. Er denne over 80 ohm kan lydoutputtet være lavt medmindre, du har en forstærker såsom et lydkort til din computer. Derfor anbefales 32 ohms versionen. Har du lidt ekstra penge at spendere, bør du overveje DT-880 modellen, der koster et par hundrede mere.
Som sagt kan du godt bruge de gamle hovedtelefoner, du har til at ligge, men på sigt er det altså en virkelig god idé at investere i noget fra listen her, helst i den lidt dyrere ende, hvis du har pengene til det. Det kan godt betale sig i forhold til kvaliteten – både af lyden og holdbarheden af udstyret.
Overvej dine behov og gå på lydjagt!
I princippet kan du komme meget langt med en recorder, en mikrofon og et bare gode hørebøffer. Men inden du køber ind, så overvej hvad dine behov er. Skal du “kun” optage speaks derhjemme, er den nemmeste løsning måske “bare” en enkelt USB-mikrofon. Vil du gerne nemt kunne komme ud og lave interviews samt optage sjove og spændende lyde i felten, bør du bestemt overveje en recorder plus en ekstra mikrofon, så du både har en dynamisk og kondensator – eller bare en recorder, så kan du senere udvide arsenalet.
Husk, at selvom du har godt udstyr, er en håndværker ikke dygtigere end sine evner – og øvelse gør mester. Vi håber, at vi har givet dig et lidt bedre overblik over udstyrs-junglen.