Hvordan kan man bruge podcast til at udvide fortællingen fra et tv-program? Det spørgsmål undersøgte journalist og podcaster Linda Nygaard i sit speciale – og hun fandt både potentiale og strukturelle mislyde, især når det gælder livsstilsprogrammer.
Linda har tidligere lavet personlige podcastserier som ‘Sex og Byen’, ‘Lindas Date’ og ‘Hudsult’, men i sit speciale gik hun analytisk til værks. Hun tog udgangspunkt i to DR-podcasts, der bygger videre på tv-universer, nemlig ‘Du kender typen’ og ‘I kløerne på’, der bygger på hhv. ‘Kender du typen?’ og ‘Løvens hule’ fra TV.
[Du kender typen]() (baseret på *Kender du typen?*) og [I kløerne på](https://www.dr.dk/lyd/p1/i-kloerne-paa) (baseret på *Løvens Hule*).
Begge podcasts er samtaleformater med værter og gæster, men de bruger deres tv-udgangspunkt meget forskelligt. *Du kender typen* forsøger at vende tv-konceptet på hovedet ved at lade gæstens kontoudtog og kalender erstatte boligindretningen som adgang til personlighed. *I kløerne på* går i stedet bagom programmet og dykker ned i optagelser, oplevelser og refleksioner.
Ifølge Linda fungerer det bedst, når podcasten ikke forsøger at gentage det visuelle tv-program, men i stedet bruger mediets egne styrker – nærhed, fordybelse og fleksibilitet.

Visuelt tv i et blindt medie
En af de største udfordringer er at oversætte et visuelt tv-program til lyd. Det gælder især livsstilsformater, hvor billedsiden er bærende. Makeovers, bolig og madlavning – alt det, man normalt ser, skal nu forklares eller oversættes.
Podcastens styrke ligger et andet sted: i intimiteten, i den personlige samtale og i muligheden for at tage lytteren med ud i virkeligheden via reportage og reallyd.
Linda fandt også, at interviewstilen fra tv – hvor let stemning og hurtige replikker dominerer – ofte clasher med podcastens mulighed for fordybelse. Det kan betyde, at interessante spor ikke bliver fulgt op, og at samtalen mister den nærhed, der ellers kunne opstå.
5 gode råd til at lave podcast i forlængelse af tv:
1) Udvid dit univers
Tænk i forlængelse, ikke gentagelse. Hvad fra programmet kan genbruges, og hvad skal nytænkes?
2) Brug den personlige samtale
Giv plads til længere svar og dybere refleksioner. Lytterne har tid – brug den.
3) Udnyt mediets lydlige muligheder
Brug reallyd, klip fra programmet, underlægning og reportage. Lytteren skal kunne mærke det.
4) Brug det genkendelige
Titler, værter, greb og stemninger skaber sammenhæng. Men det skal give mening i det nye format.
5) Sæt en tydelig præmis
Hver gang – Lytterne skal vide, hvad de får. Også hvis de springer direkte ind i afsnit 12.
Vil du høre hele samtalen med Linda Nygaard?
Find den i Podcastbogen – der, hvor du lytter til dine podcasts.