Hvordan påvirker det vores forståelse af historien, når vi hører den i høretelefoner, midt i vores egen hverdag? Journalist Nadja Touzani har undersøgt podcastens særlige potentiale som historiefortællende medie i sit speciale – med fokus på, hvordan lyd kan skabe nye kollektive erindringer.
I analysen dykker hun ned i Third Ear X-podcasten Konstitutiv kærlighed, som er baseret på de østtyske Stasi-arkiver. Serien er en del af det internationale samarbejde ’30 erindringer’ – en hybrid mellem dokumentar og lyddrama, hvor arkiv, reallyd og dramatisering smelter sammen.

Lyd og bevægelse skaber nærvær
Ifølge Nadja er noget af det særlige ved podcast, at det bliver hørt på farten – i bevægelse, i høretelefoner, tæt på kroppen. Det skaber en intimitet og et kropsligt nærvær, som påvirker vores relation til det historiske materiale.
Hun beskriver en scene fra afsnit 4, hvor en østtysk flygtning sidder i en lille oppustelig jolle på havet om natten. Samtidig går hun selv en tur i trygge omgivelser. Kontrasten mellem fortælling og virkelighed skaber både identifikation og refleksion.
“Jeg er også i sådan en konstant bevidsthed om, at jeg bevæger mig frit rundt. Jeg går rundt her i meget, meget trygge Danmark…”
Fra arkiv til atmosfære
Podcastens styrke ligger ifølge Nadja ikke bare i information, men i atmosfære. Hun beskriver mediet som særligt affektivt – altså egnet til at fremkalde følelser og stemninger, både sensorisk og kropsligt.

Podcasten kan tage noget så tørt som en Stasi-rapport og gøre det levende, fordi lyden aktiverer lytterens forestillingsevne. Når fortælleren går ruten ned til et hotel nævnt i filerne, kan vi som lyttere forestille os både æstetik og stemning – og lægge vores egne erfaringer ind.
Et ansvar at fortælle historie i lyd
Nadja peger også på, at lydens følelsesmæssige kraft giver formidleren et særligt ansvar. Podcast kan bruges til at forme kollektive erindringer – og dermed kulturel hukommelse – og derfor skal man være bevidst om, hvilke fortællinger man styrker og viderefører.
“Når man nu har det her ret stærke og meget affektive fortællingsmodus, så skal man også være meget opmærksom på, hvad det er. Det er også et stort ansvar…”
Nadjas 5 pointer om podcast og historiefortælling:
1) Intimitet skaber nærvær
Podcast bliver hørt med høretelefoner – og tættere på kommer man ikke.
2) Vi vælger selv og lytter mere åbent
Når vi trykker play, er vi mere modtagelige og nysgerrige.
3) Lyd aktiverer fantasien
4) Podcast formidler følelser og atmosfære
5) Historieformidling kræver bevidsthed
Vil du høre hele samtalen med Nadja Touzani?
Lyt med herunder: